8 lipca 2015

SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY



Domowe marynaty do mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie na bazie majonezu, z dodatkiem majeranku, mielonej papryki, czosnku, soli i pieprzu. Tak niewiele, a daje tak niesamowity efekt.
Smakuje dokładnie tak jak kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam, może zasmakuje również i Wam, wszak sezon grillowy w pełni, a gdy na dworze upalnie, najlepiej przygotować właśnie grilla.
Dzieci uwielbiają grillowanego kurczaka.

Składniki na ok.6-8 osób:
- 1,5kg filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy lub sos aioli)
- 2 łyżki majeranku
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- sól
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona (nie trzeba)
- czosnek mielony (przy sosie aioli pomijamy)

Filety z kurczaka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Odciąć polędwiczki gdy są. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nożem do filetowania), lub nawet na 3 części (zależy od grubości).


Każdy kawałek przesmarować majonezem i posypać majerankiem, papryką, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem oraz oprószyć delikatnie solą.



Gotowe filety przekładamy do miski, na nich układamy następną warstwę mięsa (pierwszą warstwę smarujemy z dwóch stron, następne już tylko z jednej).
Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h.


Zamarynowane mięso wykładamy na rozgrzanego grilla i smażymy po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając je. Mięso nie powinno się mocno spiec, gdyż będzie suche. Trzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste.
Do tego miska sałaty i pyszny obiad gotowy.







Smacznego :-)
Lekkie i szybkie dania na upalne dni Z dziećmi i dla dzieci Uczta pod gołym niebem

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, muszę wypróbować :)
    www.starap-anna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i z tego, co pod reka...
    Tak, jak lubie!
    :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest to smaczne ale pytanie czy zdrowe - pieczenie majonezu, który zawiera duże ilości konserwantów i chemii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można użyć majonez własnej produkcji. W nim nie ma konserwantów. Tylko żółtka, olej, musztarda, ocet. Bez chemii, bez konserwantów. Będzie jeszcze smaczniej. My przygotowujemy właśnie z takim majonezem. Pozdrawiam ;-)

      Usuń